Ga naar de inhoud

Upgraden? Wat is er nieuw in Joomla 2.5?

 • door
Joomla 2.5 upgrade

De afgelopen jaren was het voor de Joomla community een drama om tot de uiteindelijke versie 1.6 te komen. Maar de koerswijziging die daarna is ingezet werpt zijn vruchten af. Joomla 2.5 is er! Nee, je hebt niets gemist. Versie 2.0 kwam er (bewust) niet. Ik begrijp die versienummering van Joomla niet, maar daar is al genoeg over geschreven.

Versie 2.5 dus. En hoewel de sprong qua versienummering groot is, geldt dat in mindere mate voor de functionaliteit. Toch zijn er ook nu wel weer belangrijke stappen gezet en zie ik deze versie toch echt weer als een serieuze verbetering. Dat moet ook wel, want versie 2.5 is een zogenaamde ‘long term release’. Dat betekent dat deze versie voor langere tijd ondersteund zal worden met updates.

Door elk half jaar met een nieuwe release te komen worden er kleinere stappen gemaakt als het gaat om het aantal wijzigingen, maar toch denk ik dat men de juiste koers heeft ingezet. Door periodiek en op betrouwbare wijze met een nieuwe versie te komen blijft het systeem continu onder de aandacht van gebruikers en de media. Dat is iets wat bijvoorbeeld WordPress al eerder had begrepen!

Wat is er nieuw in Joomla 2.5?

In mijn vorige artikel uit december schreef ik al iets over de nieuwe functies die we mochten verwachten in Joomla 2.5. Joomla adverteert nu zelf met twee highlights in de nieuwe versie, die door veel gebruikers zijn gekozen als de meest wenselijke toevoegingen:

 • Easy updates. Joomla 2.5 waarschuwt je meer proactief als er nieuwe versies beschikbaar zijn van extensies die je gebruikt of van de Joomla Core zelf.
 • Verbeterde zoekfunctie. De zoekfunctie is in Joomla 2.5 sterk verbeterd en biedt gebruikers een dropdown met daarin direct suggesties voor gerelateerde zoektermen, zoals je die ook wel kent van Google. Deze zoekfunctie belooft ook beter te presteren in talen anders dan Engels en dat is goed  nieuws voor alle Nederlandse gebruikers.

Joomla 2.5 update functie

 

 •  In bedrijven worden vaak Microsoft SQL Server databases gebruikt in plaats van MySQL. Dat weerhield bedrijven er vaak van om Joomla in te zetten, omdat ze daarmee een nieuw platform in huis haalden die afweek van de door hen gebruikte standaard. Joomla 2.5 ondersteunt nu SQL Server databases en de ondersteuning voor andere soorten databases is onderweg. Dit is zonder meer een belangrijke stap op Joomla een serieuzere kandidaat te maken voor toepassingen in het bedrijfsleven.
 • De mogelijkheid om rechtstreeks vanuit Joomla zelf een meertalige website te onderhouden is verder verbeterd in Joomla 2.5

Een volledig overzicht van alle wijzigingen vind je hier op Joomla.org (Engels).

Upgraden naar Joomla 2.5?

Maar moet je nu  ook al direct gaan upgraden, is dat verstandig? Joomla ontwikkelaar Themepartner ontwikkelde een infographic over dit onderwerp. Joomlacommunity.eu zorgde voor de Nederlandse vertaling (klik om de grote versie te bekijken).

Upgrade naar Joomla 2.5?

Er zijn echter nog wel wat zaken waar je op moet letten, of die mis kunnen gaan bij het upgraden. Gedurende de eerste dagen na het beschikbaar komen van versie 2.5 is het volgende inmiddels al bekend geworden. Met dank aan Brian Teeman en ook nu weer de joomlacommunity.eu:

 •  Maak je browser cache leeg direct nadat je de upgrade hebt uitgevoerd. Dat zorgt ervoor dat gewijzigde javascript en css opnieuw geladen wordt zodra je de pagina ververst.
 • Er zijn wat kleine database wijzigingen die soms niet goed verwerkt worden. Door na het inloggen naar de Database tab in de Extensie manager te gaan wordt dit probleem vanzelf opgelost.
 • Soms komen de nieuwe plugins en modules niet beschikbaar. Bovenstaand punt zou dit al moeten oplossen. Maar om er helemaal zeker van te zijn ga je naar de Extension Manager en klik je op de tab Discover. Klik Purge cache en daarna op Discover. Wordt er niets gevonden dan was alles al correct.Worden er wel items gevonden vink die dan aan en installeer ze. Merk op dat plugins niet automatisch geactiveerd worden in dit geval en dat je dat handmatig moet doen – mocht je ze nodig hebben.
 • De tekst filter opties zijn verplaatst van het artikelbeheer naar de globale opties. Dat kan een probleem opleveren. Het uitschakelen van de tekstfilters wordt vaak gebruikt om ervoor te zorgen dat Joomla de handmatige html die je hebt ingevoerd niet automatisch verwijdert. Het beste ga je naar de globale opties waar de tekst filters nu staan en slaat ze opnieuw op.
 • In sommige websites wordt de Javascript bibliotheek Mootools uitgeschakeld via een template of een plugin. Als gebruiker weet je dat niet eens altijd. Dat kan onverwachte effecten geven in de frontend van je website. Gaat het bij jou mis, dan is het het beste om eerst te proberen om Mootools weer in te schakelen.
 • Er zijn geluiden bekend van gebruikers die hun website al geupgrade hebben naar Joomla versie 2.5, maar waarbij Internet Explorer 7 nu crashed. De precieze oorzaak en oplossing zijn nog niet bekend.
 • Pas op als je gebruik maakt van zogenaamde ’template overrides’. Die zullen namelijk gebaseerd zijn op oudere versies  van de core en het kan zijn dat juist daardoor de nieuwe functies niet goed werken.

Al met al zijn er best wel een aantal punten waar je tegenaan kunt lopen. Heb je een live website op versie 1.7 dan zou ik persoonlijk nog even een paar weken afwachten. Versie 2.5.1 zal wel niet lang op zich laten wachten. Ben je bezig met de ontwikkeling van een nieuwe website – zoals ikzelf momenteel 😉 – dan lijkt een directe overstap zinvol.  Veel plezier gewenst met Joomla 2.5!

Wil je direct de Nederlandse versie downloaden? Dan kan dat hier, op de website van joomlacommunity.eu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *