Ga naar de inhoud

Joomla 2.5 Beta1 is beschikbaar

  • door
Joomla 2.5 aangekondigd

December is een drukke maand. Niet alleen privé, maar daar bovenop verschijnt er dit jaar voor de Open Source liefhebbers de ene update na de andere. Eerder deze maand zagen we al dat WordPress 3.3 werd vrij gegeven. Nu is het alweer tijd om te gaan testen met de eerste beta versie van Joomla 2.5!

Joomla 2.5? Maar we zaten toch pas net op versie 1.7, WTF? Hoewel ik de stap binnen de Joomla community van harte toejuich om elk half jaar met een nieuwe versie te komen begrijp ik niet veel van het beleid ten aanzien van de versienummers. Ik schreef eerder dit jaar al een artikel over de wat vreemde versienummers van Joomla. Maar inderdaad, er is een sprong gemaakt in de nummering en nu komen we uit bij versie 2.5. Leuk als je nog een Joomla boek in de winkel hebt liggen die 1.6 verkondigt 😉

Maar goed, de ontwikkelingen gaan in ieder geval door en dat is belangrijk voor de toekomst van Joomla. Voordat je je nu enthousiast gaat storten op de nieuwe versie, let even goed op: het is een Beta-versie. Beta1 ook nog. Verwacht dus geen stabiel systeem en gebruik het alleen om te testen! Ok? Hier kun je terecht voor een download van Joomla 2.5 beta1. De definitieve versie staat overigens al gepland voor 10 januari 2012, dus dat is snel genoeg als er niet uitgesteld hoeft te worden.

Wat is er nieuw in Joomla 2.5?
Een definitieve lijst met wijzigingen zullen we publiceren zodra de beta’s zijn afgerond.

  • Joomla wordt voorbereid om ook met andere database-systemen te kunnen werken. Microsoft SQl Server en PostgressSQL zullen de eerste varianten zijn. Als ik het goed begrepen heb zal dit overigens in versie 2.5 nog niet gerealiseerd zijn, maar gaat het alleen om de voorbereidingen.
  • Het wordt mogelijk om Joomla bij het installeren direct in ‘offline modus’ te plaatsen. Daarnaast is het ook mogelijk om de pagina die getoond wordt als de website offline is een eigen logo mee te geven. Geen rocket science.
  • Het Joomla platform versie 11.3 wordt ondersteund en deze bevat een aantal belangrijke wijzigingen. Zo wordt er bijvoorbeeld nu gebruik gemaakt van Mootools versie 1.4.
  • Zoeken binnen Joomla is verbeterd door de komst van de nieuwe ‘Finder’. Waar kennen we die term van? 😉
  • Er komt een mobiele versie van het Beez template.
  • Er is een Captcha plugin toegevoegd aan de Joomla core.
  • Je kunt nu een afbeelding koppelen aan de intro-tekst, zodat het werken met bijvoorbeeld blog lay-outs makkelijker wordt.

Hiernaast zijn er nog een aantal andere aanpassingen. Ook nu wordt er weer gesleuteld aan de standaard ondersteuning voor meerdere talen. Het is echter nog even afwachten wat er straks in de definitieve release zal zitten. Voor nu is het in ieder geval wel  interessant genoeg om de beta versie te gaan bekijken!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *