Ga naar de inhoud

Joomla 1.6, 1.7 en wat dan? Joomla 2.5

  • door

Voor diegenen die de ontwikkelingen van Joomla niet op de voet volgen is het eigenlijk ook niet te volgen. Want na jarenlang gewerkt te hebben met versie 1.5 verschijnen 1.6 en 1.7 ineens binnen een half jaar na elkaar. En daarmee zijn we er nog niet. Wat betekent dat allemaal voor je huidige live omgeving? Moet je upgraden en zo ja, naar welke versie dan precies?

Goed, laten we om te beginnen eens uit de doeken doen hoe Joomla in de komende periode met haar versienummering om gaat. Er is overigens tot begin volgend jaar niet echt een lijn in te ontdekken.

Elk half jaar een release
Bij de release van Joomla 1.6 heeft men aangekondigd dat er vanaf dat moment elk half jaar een nieuwe versie zou verschijnen. Dat heeft men ook gehaald met de release van versie 1.7, waarin het aantal wijzigingen aan de oppervlakte nogal beperkt is. We hoorden inmiddels al over Joomla versie 1.8, die dan begin 2012 zou verschijnen. Maar die komt er niet. Het scenario ziet er nu als volgt uit:

Versie Wanneer End of life
Joomla 1.6 Jan 2011 Aug 2011
Joomla 1.7 Juli 2011 Feb 2012
Joomla 2.5 Jan 2012 Juli 2013
Joomla 3.0 Juli 2012 Feb 2013
Joomla 3.1 Jan 2013 Aug 2013

Persoonlijk zie ik de logica niet helemaal. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat wanneer er sprake is van een versie-stap van één tiende dat het om een korte termijn release gaat. Dat is vooral belangrijk voor ontwikkelaars van templates en extensies, maar daarover verderop meer. Versie 2.5 die voor januari gepland staat is een lange-termijn release en daarin mogen we dus weer significante wijzigingen verwachten. De versie-sprong is ook dusdanig groot dat het vreemd zou zijn als het slechts om kleine aanpassingen zou gaan.

Nog even voor de duidelijkheid: bovenstaande tabel bevat de releases. Tussendoor kunnen nog veiligheids patches en bug fixes uitgebracht worden.

Merk ook op dat Joomla 1.6 is opgevolgd door 1.7 en dat 1.6 nu dus al formeel end-of-life is. Dat betekent dat er geen fixes meer voor verschijnen. Je zou overigens eenvoudig moeten kunnen upgraden.

Halve releases
Het is de bedoeling dat de releases steeds een half versienummer gaan opschuiven. Dus van 2.5 naar 3.0 naar 3.5. Zou je zeggen, maar daar zien we dus eerst een 3.1 tussendoor en pas voor de zomer van 2013 staat dan Joomla 3.5 gepland. Het team lijkt zich tot nu toe goed aan dit nieuwe plan te houden, maar of ze dat ook in de praktijk zullen volhouden moet natuurlijk nog blijken.

Wat betekent dit voor jouw website?
De eerste vraag is, waar werk je nu mee?

  • Joomla 1.0? Dan ben je in feite al te laat. Upgraden naar 1.5 en van daaruit door naar 1.7 is het advies. Maar het upgrade-pad is dan complex. Wanneer mogelijk kun je beter opnieuw starten
  • Joomla 1.5? Deze is end of life vanaf april 2012. Je hebt nog tot die tijd om te upgraden naar 1.7 of 2.5 als je het pas volgend jaar zou uitvoeren.
  • Joomla 1.6? Dan moet je direct upgraden naar 1.7.

Hoe verder je achter loopt des te moeilijker wordt het om een upgrade uit te voeren. Van 1.6 naar 1.7 zou geen of nauwelijks problemen mogen geven. Een upgrade van 1.5.x naar 1.7 is al een stuk lastiger te realiseren. Test goed en let daarbij vooral op je template en de extensies. Het kan voorkomen dat je op zoek moet naar alternatieve extensies of je template moet (laten) aanpassen. Templates gemaakt voor Joomla 1.5 draaien zonder aanpassing niet op versie 1.7.

Zo blijf ik aan de gang!
Dat klopt! Zo is het ook altijd geweest in software-land en zo zal het ook nog lang blijven. Met weemoed denken we nog wel eens terug aan “WordPerfect en het onderwaterscherm”…

Hulp of verder advies nodig? Je weet me te vinden.
Oh ja, er bereikten mij enkele vragen van lezers die zich afvroegen in hoeverre mijn Joomla boek nog actueel was nu versie 1.7 er is. Dat valt erg mee. Het aantal wijzigingen is vooral aan de oppervlakte beperkt, dus je kunt er nog zonder risico mee aan de slag 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *