Ga naar de inhoud

Gratis Nieuwsbrief Versturen met 5 Top Tools

 • door
gratis nieuwsbrief maken

Er zijn tegenwoordig heel veel mogelijkheden om je bedrijf online zichtbaar te maken. Naast het werken aan de vindbaarheid van je website (Zoekmachineoptimalisatie, SEO genoemd) zijn er ook erg veel mogelijkheden om te adverteren. Maar adverteren in Google, Facebook of andere kanalen is specialistisch werk. Waar de nodige kennis en ervaring voor nodig is. Niet iets dat je eenvoudig zelf kunt uitvoeren.

Er is echter een manier om (blijvend) bij je potentiele klanten onder de aandacht te blijven. En dat is een methode die je heel goed zelf kunt onderhouden. Sterker nog, jij bent bij uitstek zelf geschikt om je klanten en leads te informeren over jouw branche, ontwikkelingen en jouw expertise. De methode die je hiervoor gebruikt heet E-mailmarketing, ofwel de goede oude ‘Nieuwsbrief’.

Nu zit die ‘nieuwsbrief’ wat in het verdomhoekje, want het is een oude methode, niet sexy en ‘iedereen heeft al een nieuwsbrief’. Daarmee onderscheid je je dus niet langer. Nou klopt dat laatste op zich wel, maar toch blijkt het bedrijven van goede e-mail marketing nog steeds een van de meest effectieve vormen om leads om te zetten in klanten. En bestaande klanten opnieuw te activeren.

Wil je starten met e-mail marketing en niet direct veel kosten maken? Lees dan snel verder en bekijk de beste tools om een gratis nieuwsbrief te versturen!

Gratis tools voor je Nieuwsbrief

Eigenlijk kunnen we hier kort over zijn. Gratis tools zijn er eigenlijk niet. Maar wacht, er zijn behoorlijk wat oplossingen op de markt waarmee je gratis kunt starten. Pas wanneer je grotere aantallen emails gaat versturen moet je gaan betalen voor de tool. En dat is prima, want zit je eenmaal aan wat grotere aantallen dan zou je in staat moeten zijn om er ook wat geld mee te verdienen.

Zoals ik al zei, tegenwoordig spreken we liever over e-mailmarketing en niet meer over de ‘nieuwsbrief’. Er is met de tools die je hiervoor gebruikt namelijk veel meer mogelijk dan alleen het verzenden van een mail naar een grote groep geïnteresseerden.

Maar goed, wanneer je net begint dat is het versturen van een ‘nieuwsbrief’ vaak wel het eerste dat je zult doen. Of varianten daarop. Hoe dan ook, het is prettig wanneer je niet direct veel hoeft te investeren en klein kunt beginnen.

Iets om rekening mee te houden: de meeste tools zijn er alleen in het Engels. Vaak is er nog wel een verkooppagina die in het Nederlands is geschreven, maar voor het gebruik van de tool zelf geldt dat vaak niet.

Dat wil overigens niet zeggen dat de mails die je gaat versturen daar last van zullen hebben. Je kunt vrijwel altijd alle elementen netjes in het Nederlands gebruiken.

Laten we snel kijken naar de Tools die zo’n gratis nieuwsbrief mogelijkheid aanbieden!

Mailchimp

Mailchimp is misschien wel de bekendste aanbieder op de markt. Het is eenvoudig te gebruiken en je kunt het werkelijk koppelen met allerlei soorten websites. Of je nu werkt met WordPress, Joomla of iets geheel anders: een koppeling met Mailchimp is meestal vrij snel gemaakt. Mailchimp is een van de beste ‘allround’ email marketing oplossingen. Voor bijzondere situaties zijn er wellicht betere alternatieven, maareen gratis account zoals Mailchimp het biedt zie je niet veel.

 • Mailchimp is gratis te gebruiken tot wel 2000 contacten (!)
 • De functionaliteit van de gratis versie is wat beperkt
 • Heb je meer dan 2000 contacten dan betaal je op basis van het aantal contacten en de functionaliteit die je wenst.
 • Bij minder dan 2000 contacten is het ook mogelijk om een abonnement met meer functionaliteit af te sluiten, maar dat is niet noodzakelijk.
 • Mailchimp servers staan in de USA, dat is een nadeel (zie kader hieronder over AVG)

Meer informatie over Mailchimp

Mailchimp helpt je om emails te automatiseren. De gratis versie kent echter beperkingen.

Getresponse

Getresponse beschikt over een Nederlandstalige website en dat schept vertrouwen. Maar let op, het is geen Nederlands bedrijf. Verderop in dit artikel meer daarover.

 • Getresponse is gratis tot 500 contacten
 • De functionaliteit van de gratis versie is beperkt
 • Getresponse is bij een betaald abonnement wat goedkoper dan Mailchimp, maar dat is nog wel afhankelijk van de functies die je precies nodig hebt.
 • Naast Nieuwsbrieven veel extra functionaliteit (maar niet in de gratis versie)

Meer informatie over Getresponse

Hoe zit het met de AVG / GDPR?

Voordat we doorgaan met onze lijst met gratis e-mailmarketing tools, eerst even dit: als bedrijf binnen de EU ben je verplicht te voldoen aan de Europese Privacy Wetgeving. In Nederland noemen we die de AVG. Aanbieders van e-mailmarketing tools gebruiken vaak servers die zich buiten de EU bevinden. En dat is een probleem, want wanneer jij data in bijvoorbeeld de USA opslaat, val je automatisch onder die wetgeving. We bedoelen: het bedrijf (jouw e-mailmarketing provider) dat de gegevens opslaat valt dan onder de Amerikaanse wetgeving.

Maken we een lang verhaal kort: sla je je data op buiten de EU dan voldoe je automatisch niet aan de AVG. En dat is dus niet toegestaan. Nu is het niet gezegd dat je – wanneer je bijvoorbeeld Mailchimp gebruikt, gevestigd in de USA – je illegaal bezig bent. Daarvoor is de materie te complex. Wil je zekerheid, kies dan voor een Europese leverancier

Nu is die hele AVG een onderwerp op zich. Daar zullen we in een apart artikel binnenkort verder op ingaan.

Mailerlite

Mailerlite verhoudt zich qua gratis mogelijkheden redelijk tot hetgeen Mailchimp biedt. Mailerlite is een echt email platform. Qua functionaliteit lijken ze iets achter te liggen op Mailchimp en Getresponse, maar het is maar de vraag of je al die functies wel nodig hebt. Zeker als beginner niet.

 • Tot 1000 gratis contacten
 • Tot 12.000 gratis emails per maand
 • De functionaliteit van de gratis versie is beperkt
 • Mailerlite staat bekend om haar eenvoud
 • Het prijsmodel is bovendien overzichtelijk eenvoudig wanneer je wat meer gaat mailen. En wat goedkoper dan Mailchimp ook.
 • Mailerlite gebruikt servers binnen de EU (AVG-proof dus!)

Meer informatie over Mailerlite

Sendinblue

Sendinblue biedt een voordelige oplossing om je nieuwsbrieven te versturen. Er zit qua het aantal contacten namelijk geen limiet op de gratis versie (!) Wel mag je dan maximaal 300 emails per dag versturen, want het voor een gratis nieuwsbrief toch weer wat beperkt maakt. Maar goed, ook de betaalde versie van Sendinblue is zeer betaalbaar!

 • 300 Gratis emails per dag. Geen limiet op het aantal contacten in de gratis versie!
 • De functionaliteit van de gratis versie is beperkt
 • Voordelig geprijsd wanneer je meer contacten hebt, maar weinig emails stuurt. Bij Sendinblue betaal je namelijk niet voor de contacten, maar voor het aantal emails dat je verzendt.
 • Senindblue is een Frans bedrijf met servers in Frankrijk, dus AVG-proof

Meer informatie over Sendinblue

Moosend

Moosend is nog relatief onbekend, maar een interessante en voordelige emailmarketing tool. Moosend is onderdeel van Sitecore, een Amerikaans bedrijf en een bekende speler als leveracnier van Content management systemen.

 • Gratis nieuwsbrieven versturen tot 1000 inschrijvers
 • Onbeperkt aantal emails verzenden, ook met de gratis versie.
 • Voordelig bij grotere aantallen inschrijvers. Een van de voordeligste aanbieders op de markt.
 • Servers in de USA, dus AVG is niet goed gedekt

Meer informatie over Moosend

De meeste tools geven meer functies dan alleen een Nieuwsbrief, zoals Landingpagina’s, hier van Moosend

Hubspot

Hubspot verdient een speciale vermelding. Het is in principe helemaal geen e-mailmarketing oplossing, maar een CRM pakket. Of meer nog een ‘alles in 1 oplossing’ voor alles wat met klantcontact en online marketing te maken heeft.

Die hele set aan tools krijg je niet gratis, verre van dat zelfs. Maar Hubspot heeft wel een gratis versie beschikbaar, waarmee je ook enige emailmarketing kunt doen. Hubspot is daarmee met name geschikt wanneer je toch al op zoek bent naar oplossingen die je ondersteunen bij je online activiteiten en het beheren van klantrelaties.

Meer informatie over Hubspot

Conclusie – de beste gratis emailmarketing tool?

Mailchimp is niet voor niets zo groot geworden. Ze waren destijds een van de eerste aanbieders die werkten met het ‘freemium’ model, waarin je gebruikers gratis laat beginnen. Ga je zo’n tool serieus gebruiken dan is er alsnog een betaald abonnement nodig. Alle aanbieders in dit overzicht werken inmiddels op deze manier.

De beste keuze? Dat is uiteindelijk afhankelijk van jouw situatie. Mailchimp blijft goed scoren, maar heeft op het vlak van AVG/GDPR geen volledig sluitend aanbod. Ons advies zou daarom zijn, wanneer je nu toch nog moet beginnen: MailerLite. Een gebruiksvriendelijke tool en volledig AVG-proof!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *