Ga naar de inhoud

De 50+ beste Gratis Stock Foto websites

50 Gratis Stock Foto Websites

Een tijdje geleden ontving een relatie van mij plotseling een schrijven van een grote, commerciële stock  foto website. Of ze maar even €600,= wilden betalen voor het ongeoorloofd gebruik van een foto van hun website. Op postzegelformaat. Uiteindelijk werd het bedrag wat lager, maar betaald moest er worden. Conclusie? Pas op met je website en pluk niet zo maar overal foto’s uit Google afbeeldingen! 

Veel stock foto sites bieden enorme aantallen foto’s of afbeeldingen aan van wisselende kwaliteit. Tegen betaling. En de tarieven verschillen nogal. Wil je wat goede foto’s gebruiken voor je blog of website dan ben je al snel een kapitaal kwijt. Niet erg voor grote bedrijven, maar de kleine zelfstandige grijpt al snel naar Google en gebruikt gewoon wat er gevonden wordt. En dat mag dus niet. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel stock foto websites waar je gratis foto’s en achtergrondafbeeldingen kunt downloaden. Óók wanneer je ze commercieel gebruikt.

In onderstaande opsomming vind je 50 websites waar je terecht kunt voor gratis fotomateriaal. Maar let op: de voorwaarden wisselen nogal per website en kunnen ook wijzigen. Lees dus altijd goed door wat je met zo’n foto wel en niet mag doen. Een aantal zeer goede foto websites hebben we er voor je uit gepikt en nader beschreven.

1. Pexels

Pexels is een mooie website voor Gratis foto’s en video’s. Het aanbod is groot en het is niet noodzakelijk om de oorspronkelijke maker te vermelden wanneer je de foto’s gebruikt. Ook commercieel gebruik is toegestaan.

2. FreeImages.com

free images.com

FreeImages.com was vroeger bekend onder de naam Sxc.hu. Het design van de website doet verouderd aan en de thumbnails zijn wel erg klein. Maar wel veel keuze hier!

3. MorgueFile

Gratis Stock foto's morguefile

MorgueFile bestaat ook al wat langer en bied je ook een groot assortiment. Ook hier (via de tabbladen bovenin) veel directe links naar websites waar wel betaald moet worden.

4. DeathToTheStockPhoto

stockphoto-free-death

Een relatief klein initiatief, maar wel met kwaliteitsfoto’s. Zoeken kun je helaas niet, maar schrijf je in en ontvang maandelijks een collectie foto’s van hoge kwaliteit die je overal voor mag inzetten.

5. Freerangestock.com

Gratis stock afbeeldingen Freerange

Freerange biedt een grote collectie foto’s die door gebruikers ter beschikking is gesteld en een wat kleinere eigen bibliotheek die ook gratis te gebruiken is. Je moet je wel (gratis) registreren. De zoekresultaten laten (zelfs bovenaan) commerciële foto’s van Shutterstock zien, dus kijk even goed wat er wel en niet gratis is.

6. Unsplash

Free Photo's Unsplash

Unsplash publiceert elke 10 dagen 10 nieuwe foto’s. Je kunt je inschrijven zodat je de nieuwe foto’s automatisch ontvangt. Maar gelukkig is er ook een zoekfunctie waarmee je in het bestaande archief kunt zoeken.

7. Picjumbo

gratis foto download picjumbo

Picjumbo biedt een deel van zijn collectie gratis aan. Aangeboden door een individuele freelance webdesigner en fotograaf. Je kunt voor een klein bedrag ook een premium lidmaatschap afsluiten, waarmee je maandelijks een collectie foto’s krijg toegezonden.

8. Pixabay.com

pixabay-gratis-fotos

Pixabay biedt een grote collectie gratis foto’s aan die je overal voor mag gebruiken. Er is een prima zoekfunctie en de website is nog in het Nederlands ook. Ook Pixabay toont commerciële foto’s bovenaan in het zoekresultaat.

9. New Old Stock

free-old-stock-photos

Op zoek naar iets anders? New Old stock levert je oude, rechtenvrije afbeeldingen. Voor de echte vintage look! Het aanbod is helaas wat beperkt.

10. PhotoCollections.io

Gratis Foto collections

Niet alledaagse foto’s op deze website, maar wel fraai en geheel gratis te gebruiken. Het aanbod is beperkt.

Dat maakt mijn persoonlijke top 10 compleet, maar ik had je nog veel meer websites beloofd. Hieronder de rest van de lijst! Zorg er steeds voor dat je bekijkt wat de voorwaarden zijn voor het gebruik van de foto’s. In sommige gevallen moet je bijvoorbeeld aan bronvermelding doen.

*BONUS*
Na publicatie van deze lijst met 50 top sites voor stock photos kwam er nog aanvullend materiaal bij mij binnen.  Dat echt de moeite waard is om aan deze lijst toe te voegen:

[checklist style=”green”]

Natuurlijk vind ik het leuk om deze collectie te laten groeien tot de grootste! Jouw suggesties zijn dan ook van harte welkom.

1 reactie op “De 50+ beste Gratis Stock Foto websites”

  1. Pingback: WordPress SEO Tip: Optimaliseer Afbeeldingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *