Ga naar de inhoud

Is Drupal 7 een serieus alternatief?

Het heeft even geduurd voordat ik weer een artikel kon plaatsen hier. Ik moest echt eerst het nieuwe boek over Joomla 1.6 afronden. Dat is inmiddels gelukt en het is nu aan de uitgever om er wat moois van te maken. Dat geeft hier weer ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Bijna tegelijkertijd met Joomla 1.6 werd ook versie 7 van Drupal gelanceerd. In een eerder artikel maakte ik al eens een vergelijking tussen WordPress, Joomla en Drupal. Ook toen kwam Drupal eigenlijk al goed ‘uit de bus’. Hoe zou dat zijn met de nieuwe versie? Neemt het systeem nu een voorsprong op de concurrentie? Maar zoals ik de vorige keer al schreef: gebruik wat je het beste ligt. Met al deze systemen kun je een goede basis website maken, zonder twijfel. Ik ga ze hier dus niet zo zeer vergelijken, maar kijken vooral naar de wijzigingen in de nieuwe versie van Drupal.

Installatie
De installatieprocedure is vereenvoudigd, waardoor het het systeem makkelijker en sneller aan het draaien krijgt.

Admin interface
De interface voor de beheerder is verbeterd, waardoor het makkelijk is geworden je website te vullen en te onderhouden. En dat is nou net waar een CMS goed in hoort te zijn!

Verbeterde Themes
Het oude Drupal theme maakte ook echt een wat verouderde indruk. Er worden drie nieuwe themes meegeleverd in Drupal 7: één die de eingebruikers zien, één voor de admin interface en een blanco theme voor ontwikkelaars.

jQuery update
jQuery is bijgewerkt naar versie 1.4.4 , waar je in Drupal 6 nog moest werken met jQuery 1.2.6. En dat is toch een behoorlijk verschil dat ten goede komt aan de ontwikkelaars van themes en extensies.

Maak je eigen velden
De ‘custom fields’ optie maakt van Drupal een erg krachtig CMS. Daar waar Joomla bijvoorbeeld extensies nodig heeft om zoiets te bereiken, is het in Drupal 7 standaard ingebouwd.

Verbeterde ondersteuning voor afbeeldingen
Het werken met afbeeldingen was niet één van de sterkste punten van Drupal. Van Joomla trouwens ook niet, maar dat terzijde. In Drupal heeft men dit nu aangepakt, waardoor je bijvoorbeeld direct thumbnails kunt maken in verschillende formaten.

Verbeterde database ondersteuning
Drupal ondersteunt meer databases dan alleen maar MySQL en zelfs Microsoft SQL valt met een addon te gebruiken.

Al met al heel wat verbeteringen in deze nieuwe versie. Zelf vind ik de mogelijkheid om met eigen velden te werken vooral erg interessant. Ook nieuwsgierig geworden? Download Drupal en test het zelf!

Fan van Drupal? Laat het eens weten hier en vertel andere lezers waarom het in jouw geval zo’n goed systeem is.

3 reacties op “Is Drupal 7 een serieus alternatief?”

  1. Pingback: Tweets die vermelden open source websites & e-commerce voor het mkb – Joomblocks.com « Joomblocks.nl -- Topsy.com

  2. Ik ga toch maar weer eens een poging wagen met drupal 7 op m’n homeserver, vorige versies waren nog een beetje een doolhof. Zit nog even als localhost te stoeien om hem onder de knie te krijgen. maae het ziet er hoopvol uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *