Een vraag die vaak gesteld wordt: Is Joomla het beste CMS? Of is WordPress beter? En Drupal dan, dat is toch ook een kwalitatief hoogwaardig systeem? Is één van de drie duidelijk beter dan de anderen? Welke moet je kiezen? Ik zet hier de voors en tegens van deze systemen op een rijtje voor je. Uiteindelijk is de keuze aan jou natuurlijk. Schot voor de boeg: een goede website maken kun je met al deze systemen. Dus kiezen wordt dan moeilijk? Dat ligt er maar aan wat precies je doelstelling is. Laten we eens kijken wat deze systemen zoal te bieden hebben.
WordPress
WordPress is ooit ontstaan als systeem om mee te bloggen En daarin is het onovertroffen. Niet voor niets draait dit blog ook op WordPress. Er zijn zelfs tools in omloop om je WordPress blog te integreren in Joomla of Drupal. Wat dat betreft duidelijk. Maar is WordPress ook een volwaardig CMS? Ja, en steeds meer.
Voordelen
- Onovertroffen als platform om mee te bloggen.
- Eenvoudig. De leercurve valt erg mee.
- Enorm veel uitbreidingen dmv plugins verkrijgbaar.
- Zeer veel templates beschikbaar.
- Regelmatig updates en uitbreidingen van functionaliteit van WordPress zelf.
- WordPress. com is de online gratis variant waar je technisch gezien helemaal geen omkijken naar hebt. Binnen 5 minuten ben je begonnen.
- Korte ’time to market’ mogelijk. Een hele WordPress website realiseer je binnen een paar dagen. Daarmee ideaal voor landingspages en actiematige websites.
- Zoekmachine ‘vriendelijk’
Nadelen
- Momenteel nog minder geschikt voor complexe websites
- Vaak veel plugins nodig. Minimaal al een stuk of 5 om de standaard functionaliteit op orde te krijgen.
- Volledig Open Source, maar er gaat een commercieel bedrijf (Automattic.com) schuil achter WordPress. Zal WordPress altijd gratis blijven?
- Agv het aantal updates van zowel WordPress als de plugins kan het beheer van één of meerdere WordPress sites best een serieuze taak worden.
Drupal
In Nederland nog minder bekend en minder vaak ingezet. Maar Drupal krijgt een groeiend aantal enthousiastelingen en dat is niet zonder reden. Ok, eerlijk is eerlijk. Op dit moment werk ik zelf nog niet met Drupal in de praktijk. De genoemde voor- en nadelen zijn dus niet gebaseerd op mijn eigen ervaring, maar verzameld bij andere kenners. Ik kies meestal voor Joomla of WordPress. Maar dat is niet ontstaan door het gebrek aan kwaliteit bij Drupal, zeker niet! Drupal wint ook in Nederland langzaam aan populariteit en het wordt dan ook op professionele wijze ingezet.
Voordelen
- Geschikt voor complexe websites / projecten
- Schaalbaar, geschikt voor websites met hoge bezoekersaantallen
- Goede online documentatie
- Sterk voor het werken met meerdere websites
- Goede mogelijkheden voor het inrichten van rechten en gebruikersrollen, iets waarin Joomla pas vanaf de 1.6 versie is voorzien.
Nadelen
- Relatief complex. Drupal gebruiken leer je niet in een dagje.
- In Nederland nog een kleinere, maar wel groeiende community. Nederlandstalig is er echter maar weinig documentatie beschikbaar. Boeken zijn er alleen in het Engels, maar dan is er ook wel een ruim aanbod van titels.
Joomla
Joomla was één van de eerste Open Source pakketten die in Nederland snel populair werd. Nederland is dan ook een ‘Joomla-land’ bij uitstek en er is veel kennis aanwezig binnen de Nederlandse community. Wil je een Joomla site professioneel inzetten dan zijn er legio bureaus die je hiermee kunnen helpen.
Voordelen
- Veel kennis aanwezig in Nederland. Veel materiaal beschikbaar, zowel in boekvorm als op internet. Ook in het Nederlands.
- Actieve community, met veel uitbreidingen in functionaliteit.
- Enorm veel templates beschikbaar. Als je niet wilt of om financiële redenen niet op maat kunt laten maken dan is er met standaard templates toch nog erg veel mogelijk.
- Goed platform om zelf op te ontwikkelen
- Joomla is écht open source. Joomla is van ‘de community’, er zit geen commercieel bedrijf achter.
Nadelen
- Vrij steile leercurve voor beginners. Joomla wordt vaak als ‘moeilijk’ ervaren.
- Qua CMS niet altijd even flexibel (Joomla 1.5, secties & categorieën als voorbeeld bij uitstek).
- De ontwikkelingen gaan langzaam doordat deze afhankelijk zijn van een selecte groep programmeurs. De nieuwe, noodzakelijke Joomla 1.6 versie, is al jaren in ontwikkeling. Het einde is echter wel in zicht momenteel. Maar het is de vraag of Joomla de snelle ontwikkelingen op het web bij zal kunnen houden.
Winnaar?
Komt er een winnaar? Waarschijnlijk niet. Hoewel, een paar zaken zijn wel duidelijk geworden:
1. Wil je een blog, gebruik WordPress. Punt.
2. Drupal is waarschijnlijk een beter CMS dan Joomla, zeker nu de ontwikkelingen van Joomla de laatste jaren zo moeizaam verlopen. Ik denk dat ik me de komende tijd maar eens wat verder ga verdiepen in het systeem, zeker nu Drupal versie 7 voor de deur staat.
Kortom: de kwaliteit van de muziek wordt niet bepaald door het instrument, maar door de muzikant. Een goede muzikant kan een goed resultaat halen, zelfs met een matig instrument. Bij de keuze voor een CMS maak je dus zelf de keuze: bepaal wat je nodig hebt en gebruik wat bij jou en het project past.
Alternatieven
Niet gevonden wat je zocht? Wat is er dan nog meer op de markt op dit vlak? Veel, heel veel meer zelfs. Als we ons beperken tot systemen gebaseerd op de combinatie Php/Mysql, dan vinden we zelfs nog een aantal goede alternatieven die het bekijken absoluut waard zijn:
En dan heb ik ze nog niet allemaal genoemd, ik weet het. Maar hoe zit het bij jou? Aan welk CMS geef jij de voorkeur en waarom?
Wij bouwen onze nieuwe site op Joomla. Als ik dit verhaal eerder had gelezen had ik waarschijnlijk wat meer studie van Drupal gemaakt. Joomla heeft inderdaad een vervelende backend. Als ik dit zo lees is Joomla een beetje de Nokia onder de CMSen, maar op het gebied van modules biedt het wel erg veel mogelijkheden. Dat laatste is ons misschien nog wel het meeste waard.
Pingback: Tweets die vermelden Welk CMS is beter? Joomla, WordPress of Drupal? « Joomblocks.nl -- Topsy.com
Al een aantal sites op het Drupal platform gebouwd. Het is zeker niet makkelijk te leren!
Een extra aantal minpunten:
– Updates velopen moeizaam en gaan (nog) NIET automatisch.
– Modules installeren vergen veel geduld en instellingen.
– Ook modules moeten handmatig worden geupdate.
– Ben je minder technisch (zoals ik) is Drupal gewoon erg moeilijk.
– Voordat je jouw eerste site hebt draaien ben je wel een aantal dagen zoet.
– Heel veel (soms onbegrijpelijke) instellingen.
Een aantal pluspunten:
+ Heel veel modules te vinden.
+ Technisch hoogstaand.
+ Veilig
Dank je Hans voor deze nuttige aanvulling!
Hans, Ik ben als “bejaarde” in sept 2010 begonnen om joomla te bestuderen. De simpele website is ook echt simpel te maken, maar …. Een “beetje website” is voor mij niet zo makkelijk. Dus als druppal nog moeilijker is heb ik een goede keuze gemaakt (denk ik).
Ik ga nu mijn website in aanbouw van 1.5 converteren naar 1.6 en ga met 1.6 verder
Op dit moment ben ik eens even aan WordPress aan het snuffelen. Er vallen mij direct een aantal zaken op.
1) Installatie erg eenvoudig! Binnen nog geen half uur draaiend.
2) Updates worden aangegeven en zijn via de backend te doen.
3) Direct een WYSIWYG editor aanwezig.
4) Extra modules via de backend te installeren.
5) Instellingen relatief eenvoudig te vinden.
Dit zijn slechts mijn eerste bevindingen. Ik zal jullie op de hoogte houden.
Binnen Drupal is het updaten lastig en tijdrovend. Als er een nieuwe versie komt, dan zijn dit vaak de handelingen:
1) Site op slot.
2) Nieuwe versie er overheen. (via FTP)
3) updaten.
Lijkt simpel maar……veel instellingen zul je handmatig moeten invullen. Dat betekent een aantal php bestanden aanpassen. Tijdrovend dus. Ik heb er momenteel een paar draaien dus het houd je van de straat. (Idem voor de updates van ALLE modules.)
zie:
http://www.americancollie.nl
http://www.taskhero.nl
http://www.sylgo.nl
http://www.opnaardetop.org
Uiteraard, WordPress is ongetwijfeld het meest eenvoudige systeem van de drie.
Voor wie meer wil weten: Kijk op mijn wordpress site of lees mijn boek ‘Kickstart WordPress’, bij uitstek geschikt voor de niet-technische gebruikers.
Ziet er Goed uit!
Vandaag “Fast Secure Contact Form” geinstalleerd. Deze was direct beschikbaar met CAPTCHA. Briljant en eenvoudig.
btw.
Op basis van dit artikel ben ik WordPress gaan proberen. DANK!
Vier jaar geleden zijn we begonnen met Joomla! vanwege de vele mogelijkheden. We hebben er diverse websites mee gebouwd. Maar doordat en niet altijd even stabiel was en onze programmeurs er niet graag mee werkten, zijn we overgestapt op Drupal en WordPress. Drupal gebruiken we voor complexe websites. Het is een bouwpakket waarmee alles te bouwen is. Alleen een eenvoudige website kan je beter niet in Drupal bouwen. Het is daarvoor te tijdsintensief. Voor eenvoudige websites gebruiken we tegenwoordig WordPress. We worden eigenlijk met de dag enthousiaster over WordPress. Veel plugins, stabiel, mooie themes beschikbaar, flexibel, et cetera.
ik heb dagen lang sites zitten lezen over joomla drupal wordpress modx cms made it simple, en werd er duizelig van. heb besloten om alle cms systemen maar te installeren op alle domein namen die ik heb. wat me het beste ligt is op dit moment wordpress, ik ken wordpress door en door, dus logisch dat dit me het beste lijkt. maar ook wordpress heb ik moeten leren, door alles uit te proberen, niet alle plugins werken samen. ook de updates van wordpress werkt niet alles in zijn voordeel, templates van een oudere versie werken niet altijd op de nieuwe versie. Joomla heb ik ook geprobeerd en dat gaat nu bij mij ook een stuk beter, maar heb joomla lang laten liggen want vond het te complex. na enkele weken er tijd in te hebben gestoken gaat het steeds beter
kortom alle cms sytemen zijn in het begin complex, als je er met wat moeite en tijd in steekt zijn alle cms systemen te doen. mijn keuze is tot nu drupal als main site en wordpress als blog site er naast en daarnaast
coppermine wat goed samen valt met wordpress.
ik blijf zeggen dat de keuze moeilijk is …
op het moment dat ik bovenstaande comment schreef staat mijn main site nog steeds op wordpress, omdat ik eerst goed drupal onder de knie wil krijgen alvorens ik de main site met nu nog wordpress ga omzetten in drupal. waarom ik niet kies voor alleen wordpress is dat ik niet wil blijven hangen op 1 systeem
wordpress is wordpress the same all same blok achtig ding om mee te bloggen en dat wil ik dus niet alleen maar.
daarnaast blijft opensource opensource, het is niet helemaal je eigen iets. de tijd dat ik zelf een cms ga schrijven komt ooit. maar eerst doe ik het wel alleen met opensource. joomla wordpress drupal, ik zou zeggen combineer ze gewoon allemaal net als ik, dan is het nog meer fun! je kunt er immers heel veel van leren.
Vergelijkingen als deze zijn heel nuttig voor iemand die uit de veelheid van mogelijkheden een keus wil maken.
Dit artikel is echter van december 2010.
Gezien de snelheid van de ontwikkelingen is de korte samenvatting van plus- en minpunten -in ieder geval voor Joomla- achterhaald.
Ik heb geen ervaring met WordPress en Drupal, daar is het afgelopen anderhalf jaar ongetwijfeld ook veel verbeterd.
Ingaande op de minpunten van Joomla:
– Joomla heeft nog steeds een vrij stijle leercurve. De toegang tot leermateriaal is juist weer laagdrempelig, ook door de grote community. Er is veel materiaal (ook gratis) beschikbaar in de vorm van boeken, cursussen, video’s om de kunsten te leren.
– Joomla is vanaf 1.6 veel flexibeler geworden, oa. doordat het niveau met secties eruit is gehaald. Inmiddels is er versie 2.5
– De ontwikkelstrategie is aangepast, waardoor de ontwikkelingen op het web bij kunnen worden gehouden.
Ik nodig de auteur uit om dit vergelijk te actualiseren en actueel te houden 🙂
Daar heb je zeker een punt Hans. Ik zou graag alles actueel houden. Maar zo eenvoudig ligt het niet altijd natuurlijk. Ik zal je suggestie echter serieus nemen en dit artikel binnenkort van een update voorzien.
@Robbert: Dat het artikel ouder is, wil niet zeggen, dat je het ‘bij moet werken’… dat is het mooie van een blog, alles wat je schrijft is in de tijd geplaatst… wat denk ik wel nodig is, is eens een nieuwe vergelijking te maken.
In zijn algemeenheid denk ik echter dat er weinig is veranderd… sommige puntjes zijn minder actueel geworden… maar in grote lijnen blijft het waar.
Overigens, het feit dat er een bedrijf achter WordPress zit is natuurlijk enerzijds een ‘bedreiging’, aan de andere kant natuurlijk ook een zekerheid. Community software heeft de neiging nogal eens perioden te kennen, dat het ‘stil ligt’… Joomla! is daar het levende bewijs van… Tussen 1.5 en 1.6 heeft het enorm lang stilgelegen in ontwikkeling en dat kwam de naam van Joomla! niet ten goede. Dat zal met WordPress niet zo snel gebeuren. Maar omdat WordPress open source is : Als Matt Mullenweg het ooit in zijn hoofd zou halen WP commercieel te maken of AutoMattic te verkopen blijft de broncode van die versie eigendom van ‘de community’… Zelfs vandaag mag je de code van WordPress oppakken en er je eigen nieuwe blogsysteem van maken… zolang je voor de oorspronkelijke code maar de nodige credits aan de makers geeft…
Ik zie een ‘bedrijf achter de Open Source’ beslist niet als bedreiging… Joomla is er een goed voorbeeld van: Het is een spin-off van Mambo, toen de jongens van Mambo commercieel gingen…
Pingback: Waarom Wordpress? » Beconnected Automatisering
Pingback: Acht argumenten om te kiezen voor Wordpress | Remcovanharten.nl
Hallo.. ik heb een hostingpakket bij antagonist
Hier heb ik een ruime keuze aan cms, blog en vele andere apps.
WordPress is makkelijk te leren en idd ook zeer handig voor blogs.
Ik ben wat met Joomla aan het prutsen nog.. maar ik kan gwn geen afbeeldingen laten zien (dit zijn allemaal broeken images)..dus ik denk er mss aan om alles met wordpress.
Drupal ook even geprobeerd al, dit is idd een stuk lastiger dan wordpress en joomla. Verder vind ik ze alledrie wel de moeite waard als het maar werkt.
Groet, A. de Jong