Ga naar de inhoud

Wat kun je als bedrijf of ZZP-er met Facebook?

Social Media zijn hot. Het is bijna een hype. Echt, als je je als bedrijf of zelfstandige momenteel niet met Faccebook, Linkedin en Twitter bezig houdt dan heb je echt de boot gemist. Tenminste, als je alle verhalen mag geloven. Maar is dat wel echt zo? Wanneer zou je je als bedrijf wel of niet op Facebook moeten begeven? En welke voordelen kun je er als ZZP-er uithalen? Zijn die er wel? In onderstaand betoog is het geen kwestie van ‘wat is de waarheid’ , maar neem ik je mee in de wereld van Social Media en met name Facebook. Of je jezelf daarna echt op Facebook moet begeven is vervolgens nog steeds aan jou.

Facebook levert je nieuwe klanten
Wereldwijd heeft Facebook inmiddels 750 miljoen leden en in Nederland ligt het aantal momenteel rond 5 miljoen. Hyves is nog steeds het grootste netwerk, maar groeit niet meer. Bovendien zijn de zakelijke mogelijkheden op Hyves veel kleiner. Adverteren op het Hyves netwerk is daarnaast ook nog eens erg duur.
“Dus Facebook kan mij nieuwe klanten opleveren? Maar hoe dan?” Ok, laten we beginnen om dit proces in het kort uit te leggen:

 • Naast een persoonlijk profiel kun je op Facebook voor je bedrijf een zogenaamde Fanpage aanmaken. Dit is een profiel voor je bedrijf, van waaruit je je activiteiten kunt starten.
 • Bij een persoonlijk profiel heb je ‘vrienden’. Een bedrijfspagina heeft ‘fans’. Vrienden kun je uitnodigen, fans moet je verwerven. Later meer over de manieren waarop je dit kunt doen.
 • Je ‘fans’ van je bedrijfspagina zijn net zo belangrijk als de leden van je nieuwsbrief die je via je website vergaart. Op het moment dat jij een bericht plaatst op je bedrijfspagina zal een groot deel van je fans dat te zien krijgen.
 • Kortom, net als met andere Social media helpt deze techniek je om je boodschap te verspreiden en contact te houden met je (potentiële) klanten.

Laat ik een voorbeeld uit eigen ervaring geven: N.a.v. mijn WordPress boek heb ik veel inschrijvers voor mijn nieuwsbrief ontvangen. Door regelmatig nieuws over WordPress te verspreiden zien deze abonnees mijn naam regelmatig voorbij komen. Één keer raden bij wie ze zich zullen melden op het moment dat ze hulp nodig hebben bij het opzetten van een nieuwe website… Facebook marketing werkt op dezelfde manier. Blijf in contact met je fans en het zal je nieuwe klanten gaan opleveren.

Ok, dus direct aan de slag?!
Ja, natuurlijk. Maar realiseer je een aantal zaken:

 • Zelfs als je als jouw bedrijf al een bekend merk is met een significant marktaandeel komen de fans niet vanzelf.
 • Houd rekening met een ‘aanloopperiode’, waarin je fans verzamelt en waarin je veel tijd, energie en/of geld moet investeren in het opbouwen van een schare fans. Juist gedurende deze periode zul je nog niet veel resultaat boeken.
 • De ‘return on investment’ voor dit soort activiteiten is moeilijk te meten. Mijn gevoel zegt dat het werkt, maar alleen op de lange termijn. Je moet eerst een redelijke schare fans opbouwen en dat kost tijd, inspanning en wellicht ook geld.

Voor Facebook geldt, net als met alle andere Social Media: om succes te hebben moet je investeren. En vooral volhouden. Geef het niet te snel op als succes uit blijft en ga stug door. Hier geldt zeker: de aanhouder wint. Hoe langer je actief bent, des te meer fans zul je verzamelen.

Facebook comic door Dan Reinhold

Maar hoe krijg ik dan fans?
Fans komen niet vanzelf, tenzij je Coca Cola of Lionel Messi bent. Hoe dan wel? Er zijn veel verschillende manieren, die je allemaal onafhankelijk van elkaar kunt toepassen. Bekijk wat bij jouw bedrijf en in jouw branche kan werken.

 • De meest eenvoudige: neem een Facebook badge op op je website, net zoals je hier zit in de rechterbalk.
 • Denk aan de Facebook ‘Vind ik leuk’ knop en/of een Facebook share knop op je website, zoals je hier ziet onderaan de artikelen. Dit levert je niet direct nieuwe fans op, maar je bezoeker maakt zo wel reclame voor je op Facebook, waardoor anderen ook weer een kijkje zullen nemen.
 • Het beste werkt nog altijd het aantrekken van fans door iets weg te geven. Bijvoorbeeld een gratis handleiding/e-book of een kortingsactie (Word Fan en ontvang….)
 • Schrijf een prijsvraag uit: verloot een gewild product onder alle nieuwe fans uit een bepaalde periode. Let wel op: Facebook stelt eisen aan dit soort acties, niet alles mag zonder meer. Een win-actie voor een iPad kan je bijvoorbeeld honderden nieuwe fans opleveren.  Geef een gewild product weg en het liefst iets dat goed aansluit bij je doelgroep
 • Adverteer: adverteren op Facebook is nog redelijk betaalbaar. Zeker in combinatie met een weggeefactie of prijsvraag zul je hiermee ongetwijfeld resultaat kunnen boeken.
 • Beschik je wellicht al over een schare volgers op Twitter? Koppel Facebook en Twitter dan aan elkaar zodat je pagina updates ook automatisch op Twitter zichtbaar worden. Er is altijd een percentage lezers dat doorklikt en ook fan wordt van je Facebook pagina.
 • Facebook pagina’s doen het goed in de zoekmachines. Let er dus op dat je de juiste keywords gebruikt en een deel van je verkeer zal via de zoekmachines naar je toekomen.
 • Wat ook goed werkt is je bestaande fans te vragen een foto te uploaden van zichzelf (op jouw pagina) met daarbij jouw product en zichzelf te ’taggen’. Als ze dat doen dan zullen de vrienden van je fans dit in hun tijdlijn  te zien krijgen en een percentage ervan zal nieuwsgierig zijn en doorklikken naar jouw pagina. Natuurlijk is het goed om ook in dit geval er iets tegenover te zetten: gebruik weer de methode voor het geven van een korting of een prijsvraag.
 • Je kunt ook een andere pagina ’taggen’ en zodoende op de betreffende pagina getoond worden en jezelf laten zien ten opzichte van grote aantallen fans van die andere pagina. Pas wel op wat je doet want dit kan spammy overkomen. Doe het zeker niet bij je concurrenten maar zorg ervoor dat je iets plaatst dat relevant is.
 • Moedig het geven/plaatsen van reacties aan. Als iemand iets schrijft op jouw pagina, dan zullen zijn of haar vrienden dat ook weer zien in hun tijdlijn.
 • Vergeet niet je Facebook pagina te noemen in al je andere marketing uitingen, zoals advertenties, visitekaartjes, briefpapier, etc. En nog makkelijker: voeg een link toe in je e-mail handtekening! Verspreid je ook al een e-mail nieuwsbrief? Dan mag je link daarin ook zeker niet ontbreken.

En inderdaad, er zijn nog meer methoden om aan nieuwe fans te komen. In een volgende uitgave zal ik hier eens verder op ingaan, nadat ik zelf ook de bovengenoemde punten in de praktijk heb gebracht.

Nog één belangrijk punt ter afsluiting van deze introductie: Als je eenmaal 25 fans hebt verzameld dan kun je je pagina een unieke url geven. Bij mij zou dat dan worden: facebook.com/joomblocks of facebook.com/robbertoverwordpress. Veel beter dan de lange standaard url, zeker als je je pagina wilt noemen in andere marketing uitingen zoals advertenties. Vergeet niet om jouw naam te claimen zodra dat mogelijk is!

3 reacties op “Wat kun je als bedrijf of ZZP-er met Facebook?”

 1. Pingback: Facebook voor de Kleine Zelfstandige - DENELAN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *