Ga naar de inhoud

Wat is er nieuw in Joomla 1.7?

  • door
Joomla 1.7 betekent ook einde voor versie 1.6

Wat? We hebben jaren moeten wachten op de release van Joomla 1.6 en nu komt Joomla versie 1.7 alweer uit? Ja, dat klopt. Joomla 1.7 staat gepland voor juli dit jaar, dus over een paar weken zou het al zover moeten zijn. De alpha versie is inmiddels beschikbaar.

Joomla is met de komst van versie 1.6 een nieuwe weg in geslagen. Waar er voorheen gekozen werd voor grotere updates met een langere doorlooptijd kiest men nu voor korte ontwikkelperiodes en het sneller uitbrengen van updates. Een beetje op de manier waarop WordPress dat doet, waarbij nu ook de extension manager de rol vervult voor het bijwerken van je Joomla systeem.

Versie 1.7 zal de huidige 1.6 echt vervangen en een maand na de release van versie 1.7 zal 1.6 dan ook niet meer verkrijgbaar zijn. Maar is het nog een beetje interessant, deze update? Ja en nee, het ligt er maar aan op welke wijze je je met Joomla bezig houdt. Technisch gezien is er namelijk weer behoorlijk gesleuteld aan de verbetering van het systeem, maar ‘aan de oppervlakte’ zal dat wat minder zichtbaar zijn.

De belangrijkste wijziging is het splitsen van het Joomla CMS en het Joomla platform. Het wat? Inderdaad, hier gaat het over de onderliggende motor van Joomla. Belangrijk voor ontwikkelaars en uiteindelijk daarmee indirect ook voor gebruikers.

Meer zichtbaar zijn de volgende wijzigingen:

  • Het bijwerken van editor TicyMCE naar versie 3.4
  • De mogelijkheid om een achtergrondafbeelding toe te voegen aan de custom module.

Er zijn nog wat andere aanpassingen, ook weer vooral interessant voor ontwikkelaars. Wil je de nieuwe versie al testen (in een testomgeving!) dan kun je terecht bij joomlacommunity.eu.

Ik blijf de komende weken de ontwikkelingen volgen natuurlijk! Schrijf je hiernaast even in op de gratis nieuwsbrief en je blijft op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *