Ga naar de inhoud

Wat is de Google +1 button?

  • door

Google experimenteerde er al een tijdje mee, maar sinds kort is hij officieel voor iedereen beschikbaar: De Google +1 button. De wat? Ja, Google doet alles na wat succesvol is op andere plaatsen en wordt daar vervolgens ook gewoon de grootste mee. Maar wat is eigenlijk die button precies en wat kun je ermee doen? En op welke manier zal het het gebruik van websites beïnvloeden? Allemaal vragen die nu spelen en ten dele al door Google zelf beantwoord worden in onderstaande Engelstalige introductievideo.

De knop vertegenwoordigt dus ‘gewoon’  een soort ‘ Vind ik leuk’ , dat we al kennen van Facebook. Maar doordat Google zo enorm groot is kun je je indenken wat de gevolgen in de zoekmachineresultaten kunnen zijn als een pagina veel stemmen krijgt van bezoekers. En ook wanneer een pagina die stemmen niet heeft… Bovendien zal Google de resultaten in de zoekmachine gaan afstemmen op jou persoonlijk. Met andere woorden, aanbevelingen door je vrienden en kennissen gaan zorgen voor een hogere ranking. Of Google je vrienden ook uit de verschillende sociale netwerken zal gaan halen is mij nog niet helemaal duidelijk, maar Hyves zal er vast geen deel van uit gaan maken 😉

Als website eigenaar zul je al snel gaan merken dat het belangrijk wordt om de +1 button aan te bieden op je website. Ik heb het hier alvast gedaan, hoewel ik de positionering van de verschillende knoppen nog wat aan moet passen zie ik.

Er is zelfs al een WordPress plugin voor de +1 button beschikbaar, waarmee je de knop snel en eenvoudig toevoegt aan je eigen website.

Voor Joomla 1.5 is er ook een gratis plugin beschikbaar. Voor Joomla 1.6 is er een andere plugin uitgebracht, deze kun je op de Joomla extensie website oppikken. Werk je liever zonder plugins, dan kun je met behulp van deze Engelstalige handleiding de Google +1 knop ook zelf eenvoudig toevoegen aan je website.

De +1 Button is op dit moment nog niet zichtbaar via Google.nl, maar wel via Google.com. Je bereikt Google.com overigens door naar http://www.google.com/ncr te surfen, anders word je direct weer doorgestuurd naar Google.nl. Voordat je dat doet moet je je op dit moment eerst nog aanmelden voor deze dienst, omdat deze zich nog in de ‘ experimentele fase’  bevindt. Je kunt dat doen op de pagina van Google labs. Uiteraard heb je hiervoor een Google account nodig.

In de zoekmachine kun je een artikel direct al een +1 geven, maar in de praktijk doe je dat natuurlijk pas nadat je de betreffende pagina hebt bezocht. Vandaar dat het belangrijk is dat die knop nu zichtbaar wordt op je website!

Voorbeeld van de Google +1 knop

Daar waar de poging van Google om met Buzz meer te doen op het vlak van Social Media niet geslaagd is, denk ik dat ze met de komt van de +1 knop wel een goede troef in handen hebben.

Edit 17-06-2011: De WordPress plugin van WMPU DEV waar ik naar verwijs in dit artikel, vereist nu ineens dat je ook nog een plugin installeert om de van WPMU DEV gebruikte plugins te updaten. Heel irritant vind ik dat, een plugin voor een plugin. Bovendien verschijnt er in de backend van WordPress een melding die je niet weg kunt klikken. Voor mij reden om er afscheid van te gaan nemen denk ik. Gelukkig is er van een andere ontwikkelaar ook een andere Google +1 plugin uitgebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *