Ga naar de inhoud

Voeg een Youtube video toe aan je Joomla website

Daar waar het in bijvoorbeeld WordPress erg eenvoudig is om video’s  van bijvoorbeeld YouTube of Vimeo toe te voegen, moet je in Joomla toch wel een aantal handelingen verrichten. Helaas. Er zijn enkele methoden die werken. Ik laat je er hier twee zien. Kies zelf maar wat voor jou de beste methode is. Één van de pluspunten van Joomla vind ik altijd de flexibiliteit. Bij een goede Joomla website zie je namelijk niet direct dat deze met Joomla gemaakt is. Maar op het punt van integratie van video laat Joomla toch nog wel wat steekjes vallen. Waarom zo moeilijk? WordPress heeft op dit punt aangetoond dat het veel eenvoudiger kan. Maar goed, we concentreren ons nu even op Joomla, dus laten we kijken welke mogelijkheden er zijn. Onderstaande opties gelden voor zowel Joomla 1.6 als Joomla 1.5.

 1. Plak de embed code direct in de editor.
 2. Gebruik een extensie

Wat veel Joomla gebruikers doen als ze ergens tegenaan lopen dat niet direct binnen de standaard op te lossen valt, is zoeken naar een extensie. Installeren, even uitzoeken hoe het werkt en klaar is kees. Natuurlijk dat kan, en ik laat je verderop zien waar je gebruik van kunt maken. Maar als het niet nodig is om een extensie te gebruiken is mijn advies om dat ook niet te doen. Wie zegt dat bij toekomstige Joomla versies de extensie nog zal blijven werken? We grijpen immers allemaal maar al te graag naar gratis extensies. En zo’n ontwikkelaar geeft er of vroeg of laat de brui aan, óf ontwikkelt een model waardoor alle inspanningen toch nog wat opleveren. Maar als beheerder van een Joomla website wil je alleen maar dat je website het blijft doen, óók in de toekomst.

1. Code plakken
YouTube levert je een zogenaamde ‘embed’ code die je in je website kunt plakken om de video te tonen. Helaas, als je dat doet vanaf een standaard Joomla installatie met de TinyMCE editor dan werkt het niet. De embed code van youtube kun je in het html veld van je editor plakken, maar zodra je het venster sluit zal de code weer verdwijnen. Dit komt doordat de editor al dit soort codes eruit filtert. Je kunt dit oplossen door het filter uit te schakelen. Dit doe je als volgt:

Ga naar het Gebruikersbeheer en selecteer je eigen inlogcode. Persoonlijk kies ik ervoor om een extra gebruiker aan te maken als ik met deze methode werk. Je zult zo zien waarom. Voor deze gebruiker zet je het veld tekstverwerker op ‘Geen tekstverwerker’. Log daarna even opnieuw in.

Ga naar Inhoud / Artikelen en kies voor Opties. Klik op het tabblad Tekstfilters en zet daar het filter helemaal uit voor de groep waar je gebruiker zich in bevond. In mijn geval is dat administrators, maar als je slechts met één gebruiker op je Joomla installatie werkt is dat de Super User.

Let op: In Joomla 1.5 werkt dit iets anders, maar het principe is hetzelfde. Heb je toch een toelichting nodig daarop? Geef dan even een reactie onderaan dit artikel.
Je bent nu klaar en kunt de benodigde code ophalen bij de videodienst van je keuze. Bij Youtube klik je onder de video op Delen en vervolgens op Insluiten.

Kopieer de iframe code die je ziet en plak deze vervolgens in je Joomla artikel. Merk op dat je inderdaad geen editor meer ziet nu. Dat is in dit geval noodzakelijk, maar voor het werken in andere artikelen is het rechtstreeks in html werken natuurlijk geen optie. Dat is precies de reden dat ik twee gebruikers aanmaak: één voor het reguliere werk en één voor dit soort situaties.
Merk op dat het mogelijk is de afmetingen van je video bij te stellen door de width en height parameters te wijzigen. Zorg er wel voor dat de afmetingen blijven kloppen. Het resultaat op de website ziet er dan als volgt uit:
Er is echter een addertje onder het gras: stel dat een andere gebruiker op de website, die de TincMCE editor wél ingeschakeld heeft staan het artikel opent en opnieuw opslaat dan wordt de iframe code er weer uitgefilterd en ben je je video kwijt! Beheer je je website helemaal zelf dan is dat geen probleem, maar in omgevingen met meerdere gebruikers is dit hierdoor geen geschikte oplossing. Wat helpt is het installeren van een andere, uitgebreide editor: JCE, zoals ik ook al in mijn boek over Joomla 1.6 beschreef. Met behulp van die plugin wordt het mogelijk de code rechtstreeks in het html code venster te plakken.

2. Een extensie gebruiken
Hoewel het sowieso een goed idee is om met JCE te gaan werken, kun je er ook voor kiezen om een extensie te installeren die speciaal gemaakt is om het toevoegen van video’s te vereenvoudigen. Er zijn er velen in omloop en soms kun je uren bezig zijn om precies datgene eruit te pikken dat je nodig hebt. Ik kies hier voor een plugin genaamd Easiertube. Een erg eenvoudig en klein script, maar meer heb ik hier niet nodig. Bovendien werkt deze op alle Joomla versies, dus ook wat dat betreft ideaal. Ik neem aan dat je weet hoe je de extensie moet downloaden, installeren en activeren binnen je Joomla omgeving.

Als je dat hebt gedaan kun je de code van de Youtube video in het vervolg gewoon in je editor plakken:

Merk op dat je niet de embed code gebruikt, maar gewoon de url van de video vanuit de adresbalk van je browser. En dit is dan het resultaat binnen het artikel.

Je kunt de afmetingen waarop video´s getoond worden instellen binnen de plugin, dus ga naar het pluginbeheer om dat aan te passen indien nodig.

Genoeg voor nu. Ik hoor graag van je welke methode of extensie jij gebruikt voor het werken met video en waarom.

4 reacties op “Voeg een Youtube video toe aan je Joomla website”

  1. Hallo Henk – ik kan zo niet zeggen wat er niet goed gaat natuurlijk. Als je wilt dat ik even voor je kijk moet je me even een inlogcode voor je website geven. Stuur deze naar robbert @ joomblocks.com

   1. Hallo Henk, plak de embed code wel als je onder het tekstvlak, op schakelen teksverwerker klikt, dus eerst daar op klikken, embed plakken en nog een keer klikken als het goed is moet je dan een zwart vlak zien.

    Groet,
    Gerrit

 1. Hai,

  ik heb alle settings aangepast zoals je omschrijft en ook JCE had ik al als extensie. Helaas blijft Joomla de code eruit gooien…
  Heb editor none en no filtering geprobeerd, maar helaas. En ook via JCE lukt het dus niet.
  Zijn er nog andere opties?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *