Ga naar de inhoud

10 Responsive templates voor Joomla 2.5 en Joomla 3.0

  • door

Het lijkt het nieuwe toverwoord in de webdesign wereld: responsive design. Als Joomla template bouwer of WordPress theme ontwerper kun je er vrijwel niet meer omheen. Bij commerciële themes is het helemaal een voorwaarde geworden voor succes. Is je template niet responsive? Vergeet het dan maar. Oh, wacht even, wat is eigenlijk een ‘responsive design’? Ik zou het bijna vergeten uit te leggen, maar de term zal nog niet voor iedereen direct duidelijk zijn.

Een responsive design of responsive template zorgt ervoor dat je website er ook goed uit ziet op een tablet of een mobiele telefoon. Met andere woorden: je template past zich aan naar de resolutie van het apparaat waarmee je de website benadert. Het mooie hiervan is dat je geen speciale mobiele site meer hoeft te maken. Doordat er gewerkt wordt op basis van resolutie zal het ontwerp ook goed werken op apparaten die nu nog niet eens bestaan. Want laten we wel wezen, wanneer is jouw website gebouwd? Bestond de iPad toen al en hadden we allemaal al smartphones met internet? Wellicht niet, de ontwikkelingen gaan erg snel. Des te verstandiger om vanaf nu de mobiele surfer serieus te nemen. Alleen al op mijn eigen websites zie ik dat een kleine tien procent van de bezoekers met een tablet of smartphone werkt.

Responsive templates voor Joomla 2.5 en Joomla 3.0

Op naar ons overzicht. Welke responsive templates zijn er voor Joomla 2.5 en 3.0 inmiddels op de markt? Waar de responsive design trend als eerste bij WordPress themes te zien was, volgen Joomla template ontwikkelaars vaak net wat later. Maar inmiddels is er al aardig wat keuze, in zowel gratis als commerciële varianten. Nog even ter aanvulling: templates die geschikt zijn voor Joomla 2.5 werken vaak ook op versie 3.0, maar dat is niet altijd het geval. Vraag bij twijfel dus even na of Joomla 3.0  wordt ondersteund.

i-Bizz
Responsive template voor Joomla 2.5 i-Bizz
We starten direct met een fraai template voor een bedrijfswebsite. Het template maakt gebruik van K2 en nog een aantal andere Joomla extensies. Realiseer je dat je die extensies nodig hebt om tot hetzelfde resultaat te komen als in de demo omgeving. Het template wordt geleverd in 6 kleurvariaties, kost 40 dollar en ondersteunt alleen Joomla 2.5. Ook moet nog wel even opgemerkt worden dat de ontwikkelaar de belangrijkste resoluties van mobiele toestellen ondersteunt, maar niet alles. Het theme is dus niet volledige responsive, maar aangepast aan de belangrijkste apparaten.
Download

Yootheme Nano2
Yootheme nano2 responsive joomla template
De ontwikkelaars van Yootheme zijn erg bekend in de Joomla wereld. Ze onderscheiden zich nu door niet alleen hun nieuwste template Nano 2 responsive te maken. Nano 2 is namelijk gebaseerd op het Warp framework en ook dat heeft een update gekregen om responsive design te ondersteunen. Het Nano 2 template is niet gratis, maar het Warp framework inclusief het blanco responsive template is dat wel. Wil je zelf aan de slag met het ontwikkelen van responsive templates dan heb je hiermee direct een fijne basis in handen.
Download

Elastica
Responsive Joomla theme Elastica
Joomlart is een ander bekend Joomla softwarehuis. Het Elastica template is gratis en gebaseerd op het bekende T3 Framework.
Download

Rhubarber

Dit fraaie commerciële template wordt geleverd in twee kleurstellingen, inclusief veel iconen om je site aan te kleden. Ook kun je zelf je lettertypes kiezen. Het template kost 40 dollar, maar het blijft onduidelijk of dit template ook werkt op Joomla 3.0.
Download

Fashion
Responsive Joomla template Fashion
Het Fashion Joomla template zit boordevol functies, modules en gadgets. Je moet je dus goed afvragen wat je er allemaal van wilt gebruiken, want in de demo is het een beetje een bonte kermis geworden. Maar het theme is geschikt voor Joomla 2.5 en 3.0 en het grote aantal mogelijkheden stelt je natuurlijk ook in staat om daar die zaken van te benutten die je zelf wilt.
Download

Gavern

Gavern is een gratis responsive Joomla template van de bekende (commerciële) template bouwers van Gavick. Het template is speciaal gebouwd voor Joomla 3.0 en dus niet geschikt voor oudere versies. Gebouwd met de nieuwste technieken is dit een modern, fraai staaltje werk, dat je gratis kunt downloaden (maar registratie is verplicht).
Download

Metropolis
Metropolis responsive Joomla template
Metropolis is de jongste telg uit de Rockettheme familie en deze mag natuurlijk niet in dit overzicht ontbreken. Met maar liefst 76(!) moduleposities en 10 stijlen/kleuren kun je met dit template veel kanten op. Natuurlijk is dit Joomla template responsive en geschikt voor zowel Joomla 2.5 als 3.0. Een lidmaatschap voor de Rockettheme club begint bij 50 dollar, maar voor dat geld heb je dan ook wel toegang tot alle Joomla templates!
Download

Maximus
Maximus responsive premium Joomla theme
ThemeExpert is een relatief jong bedrijf dat sinds een jaar of twee Joomla templates op de markt brengt. De Joomla templates zijn bijna allemaal responsive en al voor 30 dollar koop je het voordeligste lidmaatschap en kun je alle templates downloaden. Maximus is het nieuwste template en zit boordevol module posities en andere handige functies. Geschikt voor Joomla 3.0
Download

TK Blue Moon II

Het TK Blue Moon II theme van ThemeKat is weliswaar wat eenvoudiger van opzet, maar het is dan ook geheel gratis. Dit responsive template voor Joomla 2.5 biedt je bijvoorbeeld weinig vrijheid als het gaat om kleurgebruik, of je moet de CSS code in duiken natuurlijk. Maar ja, het is ook voor niks…
Download

Lighthouse
Responsive template voor Joomla 3.0
Als laatste een fraai commercieel Joomla template genaamd Lighthouse, dat zowel geschikt is voor Joomla 2.5 als Joomla 3.0. Het template zit boordevol mogelijkheden en wordt zelfs geleverd inclusief een ‘event manager’. Er worden 8 kleurenschema’s meegeleverd. Door het grote aantal mogelijkheden moet je er wel rekening mee houden dat het wat tijd zal kosten om het template goed te leren kennen.
Download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *