Ga naar de inhoud

Wat is er straks nieuw in Joomla 3.0?

Wha't new in Joomla 3.0

Sinds de koerswijziging van Joomla na versie 1.6 vliegen de versienummers ons om de oren. Inmiddels draaien we met z’n allen op versie 2.5, hoewel er nog velen zijn die de stap ná 1.5 nog moeten maken. Het grote voordeel is echter wel dat het upgrade traject wat eenvoudiger is geworden nu. De stap van versie 1.7 naar 2.5 was eigenlijk helemaal niet zo groot. Maar nu staat Joomla 3.0 voor de deur. Wat mogen we daarvan verwachten?
Hoewel het nog even duurt voordat versie 3.0 beschikbaar zal zijn is er toch al een eerste alpha versie vrij gegeven. Leuk om er eens naar te kijken, maar natuurlijk absoluut ongeschikt om een productie website mee te draaien.

Wat is er nieuw in Joomla 3.0?

We willen al wel graag weten wat we straks aan nieuwe functies mogen begroeten. Laten we eens kijken wat er op de planning staat voor Joomla 3.0:

  • Beter support voor mobiele toestellen. Mobiel wordt steed belangrijker. Joomla 3.0 zal de mobiele ‘revolutie’ beter gaan ondersteunen door op Twitter bootstrap gebaseerde templates voor front- en backend. Hiermee wordt Joomla zelf ‘mobile friendly’ en daarmee zal het het eerste CMS zijn dat die status bereikt. Andere systemen zoals WordPress kennen ook wel oplossing voor mobiel gebruik, maar vaak wordt dat dan opgelost door middel van een losse app. Met Joomla 3.0 is dat echter niet nodig.
  • Meer aandacht voor de gebruikersinterface. Mede door de komst van Bootstrap wordt de gebruikersinterface flink onder handen genomen. Een veel gehoorde klacht is bijvoorbeeld dat er te weinig ruimte is voor de editor. In Joomla 3.0 worden dit soort zaken aangepakt en verbeterd.
  • Joomla 30 article editor

  • Eenvoudige configuratieKen je dat, dat je weet dat er ergens in instellin in Joomla zit die je moet aanpassen, maar je weet niet meer precies waar? Instellingen vind je nu terug op veel verschillende plaatsen. Dat wordt gewijzigd, zodat je straks al je instellingen op één plek terug kunt vinden

Ongetwijfeld zullen meer details duidelijk worden zodra Joomla 3.0 in de beta fase verkeert. Nog heel even wachten en het is zover. De beta versie stond gepland voor 1 augustus, dus er is enige vertraging opgelopen.

Moet ik upgraden naar Joomla 3.0?

Nu nog zeker niet, want een alpha versie is daar niet geschikt voor. Wacht sowieso op de defintieve release. Daarna kun je overwegen om te upgraden. Joomla 2.5 is echter een ‘lange termijn’ release, wat betekent dat upgraden pas echt noodzakelijk wordt bij de release van versie 3.5, die gepland is voor september 2013… Zit je nu op Joomla 2.5 dan belooft men een ‘one-click-upgrade’ te bieden. Echter, themes en extensies kunnen roet in het eten gooien, dus je uitgerbeid oriënteren en vooraf testen is echt een must.

Zodra er meer details zijn over Joomla 3.0 lees je dat natuurlijk weer op dit blog.

[box color=”green”]Meer weten over Joomla en andere open source oplossingen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de nieuwste artikelen in je mailbox, aangevuld met leuke extra’s over online marketing en webdesign![/box]

1 reactie op “Wat is er straks nieuw in Joomla 3.0?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *