Ga naar de inhoud

Joomla SEO: Afbeeldingen indexeren

Joomla zoekmachineoptimalisatie met afbeeldingenDeze keer een onderwerp dat ook aan bod komt in mijn Joomla 1.6 boek: het indexeren van afbeeldingen door de zoekmachines. Veel gebruikers van Joomla hebben niet in de gaten dat afbeeldingen standaard niet opgenomen worden door Google. Inderdaad, voor de eenvoud stel ik hier zoekmachines gelijk aan Google. Er wordt niet veel anders meer gebruikt op de Nederlandse markt. Internationaal ligt dat overigens nog wel iets anders. Maar goed, daar gaat het nu niet om.

Natuurlijk wil iedereen dat zijn of haar website zo goed mogelijk gevonden wordt in Google. Je hebt daar zelf invloed op, dus zorg er gewoon voor dat een aantal basis zaken voor elkaar zijn. Er zijn overigens meer aspecten die van belang zijn voor een goede ranking in Google, zoals bijvoorbeeld linkbuilding. Daar kom ik nog wel eens op terug. In dit artikel ga ik wat verder in op de optimalisatie van je afbeeldingen.

Laten we eerst maar beginnen met ervoor te zorgen dat Google je afbeeldingen vindt. Standaard is dat namelijk niet het geval! Dit wordt veroorzaakt door een instelling in het bestand robots.txt, dat zich bevindt in de root van je website.

Wijzig de robots.txt

Wijzig het bestand door het met ftp naar je lokale systeem te kopiëren. Daar kun je het eenvoudig aanpassen met elke willekeurige teksteditor.

Verwijder de regel ‘Disallow: /images/’ en sla het bestand opnieuw op. Kopieer het bestand vervolgens terug naar je website met behulp van ftp en overschrijf het bestaande bestand. Vanaf nu zullen de zoekmachines je map met afbeeldingen ook opnemen in de index.

Bestandsnamen
Vervolgens kun je er nog voor zorgen dat je afbeeldingen ook zo goed mogelijk geïndexeerd worden. Dat begint met een goede bestandsnaam. Gebruik dus bijvoorbeeld ‘joomla-robots.txt-aanpassen.jpg’ voor de afbeelding die je hierboven ziet. En niet gewoon ‘afbeelding1.jpg’. Foto’s die je met je digitale camera maakt heten vaak ‘p28051001.jpg’. Wijzigen dus die bestandsnaam voordat je je foto op je website plaatst.

Afbeeldingsgrootte
Minder van belang voor de zoekmachines, maar wel voor de snelheid van je website is afbeeldingsgrootte. Een foto gemaakt met je fotocamera of zelfs telefoon is te groot om zo maar op je website te plaatsen. Een beetje camera produceert al snel foto’s van 2 a 4 Mb per stuk. Plaats je die op je website dan wordt het zelfs men een snelle internetverbinding een beproeving om de pagina te laden. En sinds kort neemt Google ook de snelheid van een website mee als wegingsfactor bij het bepalen van de rankings.

Gebruik de alt en title tags
Veel gebruikers vergeten de alt en title tags van een afbeelding in te vullen, of vinden dat gewoon ’te veel moeite’. Maar het helpt de zoekmachine je afbeelding te indexeren, dus maak er een gewoonte van deze velden wel te vullen en stop de belangrijke zoektermen erin.

Gebruik de alt en title tags voor afbeeldingen

Tenslotte nog enkele overwegingen: zorg ervoor dat afbeeldingen op een relevante pagina staan, waar vergelijkbare of dezelfde zoekwoorden voorkomen vlak voor en na de afbeelding.

Hoewel het goed is om met bovenstaande punten rekening te houden gaat het uiteindelijk maar om één ding: je schrijft niet voor de zoekmachines, maar voor je bezoekers. Houd je tekst leesbaar, niet te lang en gebruik afbeeldingen op je tekst te verduidelijken of op te fleuren.

Wil je meer weten over zoekmachineoptimalisatie voor Joomla? Laat dat dan weten hieronder en plaats je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *